Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

Ηλιακοί θερμοσίφωνες - Τι είναι και πως λειτουργούν.


Ηλιακοί θερμοσίφωνες - ΓενικάΟ ηλιακός θερμοσίφωνας είναι το σύστημα που παράγει ζεστό νερό χρήσης εκμεταλλευόμενο την ηλιακή ενέργεια....


Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες χρησιμοποιούνται εδώ και πολλά χρόνια σε ολόκληρο τον κόσμο και είναι πολύ δημοφιλείς στις χώρες με μεγάλη ηλιοφάνεια όπως είναι η Ελλάδα και οι υπόλοιπες μεσογειακές χώρες, ενώ δεν είναι λίγες οι χώρες που επιδοτούν την αγορά ηλιακού θερμοσίφωνα.


Οι πρώτοι ηλιακοί που εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα εγκαταστάθηκαν την δεκαετία του '70 και η χρήση τους διαδόθηκε πολύ γρήγορα, τόσο λόγω των συνθηκών ηλιοφάνειας της χώρας μας όσο και λόγω της πολιτικής κάποιων εκ των κυβερνήσεων που επιδότησαν την αγορά τους, με αποτέλεσμα σήμερα να υπάρχουν εγκατεστημένοι πάνω από 1.000.000 ηλιακοί θερμοσίφωνες στη χώρα μας.

Η Ελλάδα θεωρείται μια από τις κορυφαίες κατασκευάστριες χώρες ηλιακών θερμοσιφώνων, αφού παράγουμε κορυφαία μοντέλα υψηλής ποιότητας και απόδοσης.


Αρχή λειτουργίας


Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες λειτουργούν χωρίς να απαιτούν ενέργεια (φυσική ροή) εκμεταλλευόμενοι το φαινόμενο της ανοδικής κίνησης του νερού όταν αυτό θερμαίνεται.

Ο ηλιακός συλλέκτης που συλλέγει την ηλιακή ενέργεια, θερμαίνει το νερό που περιέχει, με αποτέλεσμα το νερό αυτό να κινείται προς το δοχείο θέρμανσης ζεστού νερού χρήσης χωρίς να απαιτείται αντλία ή κυκλοφορητής. Η κίνηση αυτή του νερού αναγκάζει το κρύο νερό του δοχείου να κατέβει προς τον συλλέκτη για να θερμανθεί και αυτό με τη σειρά του, και ο κύκλος επαναλαμβάνεται αδιάκοπα για όσο χρόνο υπάρχει ηλιοφάνεια.



Το νερό που θερμάνθηκε στον ηλιακό συλλέκτη, μεταφέρει την ενέργεια στο νερό του δοχείου (μπόιλερ) θερμαίνοντας το.

Προϋπόθεση για την σωστή λειτουργία του ηλιακού είναι το κλειστό κύκλωμα στο οποίο κινείται το νερό που κυκλοφορεί στους συλλέκτες να είναι πάντοτε γεμάτο με νερό χωρίς να υπάρχει μέσα αέρας.

Τα είδη των ηλιακών θερμοσιφώνων


Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες χωρίζονται σε δύο βασικά είδη:

Τους ηλιακούς θερμοσίφωνες με λυχνίες κενού



Τους ηλιακούς θερμοσίφωνες κλειστού κυκλώματος.




Και στα δύο είδη, υπάρχει πάντοτε εγκατεστημένη μια ηλεκτρική αντίσταση (συνήθως 4kW) που μετατρέπει το δοχείο του ηλιακού σε ηλεκτρικό θερμοσίφωνα ώστε να είναι δυνατή η θέρμανση του νερού όταν η ηλιακή ακτινοβολία δεν επαρκεί.  Σε όλα επίσης τα μοντέλα υπάρχει η δυνατότητα προσθήκης ενός επιπλέον εναλλάκτη ώστε να είναι δυνατή η θέρμανση του νερού με βοηθητική πηγή (π.χ. λέβητας).  Οι ηλιακοί που διαθέτουν επιπλέον εναλλάκτη ονομάζονται τριπλής ενέργειας (ήλιος - + ηλεκτρισμός + λέβητας) ενώ οι ηλιακοί που δεν διαθέτουν εναλλάκτη ονομάζονται διπλής ενέργειας (ήλιος + ηλεκτρισμός).


Επιλογή ηλιακού θερμοσίφωνα

Τα τελευταία χρόνια, η αγορά έχει κατακλυστεί από εκατοντάδες μοντέλα ηλιακών θερμοσιφώνων, με τιμές που ξεκινούν από τα 400 ευρώ και φτάνουν να ξεπεράσουν τα 1000.

Ποιος είναι λοιπόν ο ηλιακός θερμοσίφωνας που μας συμφέρει να αγοράσουμε;

Για να απαντήσουμε στην ερώτηση αυτήν, θα πρέπει να επιλέξουμε:

1. Μέγεθος

2~3 άτομα μπορούν να εξυπηρετηθούν από ηλιακό 120lt
3~4 άτομα μπορούν να εξυπηρετηθούν από ηλιακό 160lt
4~5 άτομα μπορούν να εξυπηρετηθούν από ηλιακό 200lt
πάνω από 5 άτομα μπορούν να εξυπηρετηθούν από ηλιακό 250lt

2. Είδος

Αν είναι δυνατή η τοποθέτηση του ηλιακού θερμοσίφωνα με νότιο προσανατολισμό, επιλέγουμε ηλιακό φυσικής ροής με συλλέκτη.

Αν δεν είναι δυνατόν να εγκατασταθεί ο ηλιακός με νότιο προσανατολισμό, τότε θα πρέπει να επιλέξουμε ηλιακό θερμοσίφωνα με λυχνίες κενού.

3. Υλικό κατασκευής μπόιλερ.

Όσον αφορά στο δοχείο θέρμανσης ζεστού νερού χρήσης (μπόιλερ), τα δοχεία glass με διπλό σμάλτο είναι μακράν τα καλύτερα σε ποιότητα, τόσο σε σχέση με τα ανοξείδωτα, όσο και με τα χάλκινα, διότι αφ' ενός ο ανοξείδωτος χάλυβας είναι πιο ευαίσθητος από τον μαύρο και αφ' εταίρου ο χαλκός όχι μόνον έχει πολύ μεγάλο κόστος αλλά μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να δημιουργήσει προβλήματα ηλεκτροχημικής διάβρωσης στην εγκατάσταση.

4. Ηλιακός συλλέκτης.

Ο συλλέκτης του ηλιακού μας θερμοσίφωνα, αποτελεί επίσης ένα πολύ σημαντικό στοιχείο του.

Αυτό που θα σας πουν όλοι οι πωλητές ειδών θέρμανσης που θα απευθυνθείτε, είναι ότι ο συλλέκτης τους είναι επιλεκτικός, πράγμα που σημαίνει ότι στην μπροστινή του επιφάνεια έχει υποστεί ειδική βαφή με βομβαρδισμό ηλεκτρονίων, βαφή η οποία ονομάζεται επιλεκτική και βελτιώνει την απορροφητικότητα του συλλέκτη κατά περίπου 3 με 4%.

Αυτό που δεν θα σας πει κανένας πωλητής, είναι το τι μόνωση έχει ο συλλέκτης του.  Η μόνωση της πλάτης του συλλέκτη είναι πολύ σημαντική, διότι ο συλλέκτης δεν αποδίδει στο μπόιλερ την ενέργεια που πέφτει επάνω του (σε αυτό βοηθά ο επιλεκτικός συλλέκτης), αλλά την ενέργεια που πέφτει επάνω του, μείον την ενέργεια που χάνει από απώλειες στην πλάτη του (σε αυτό βοηθά η μόνωση).

Η μόνωση του συλλέκτη διαμορφώνει σε πολύ μεγάλο βαθμό το κόστος του συλλέκτη, τόσο γιατί η πολυουρεθάνη σαν υλικό είναι πολύ ακριβότερη από τον πετροβάμβακα (και φυσικά και από τον υαλοβάμβακα) όσο και γιατί η εργασία έγχυσης της είναι χρονοβόρα και απαιτεί μεγάλες επιφάνειες εργασίας και ειδικό εξοπλισμό.

Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν να ελέγχουμε ότι ο συλλέκτης του ηλιακού μας διαθέτει επαρκή μόνωση.  Ένας πολύ καλά μονωμένος συλλέκτης θα μας προσφέρει ζεστό νερό και τον χειμώνα, ενώ ένας μέτρια ή άσχημα μονωμένος συλλέκτης θα λειτουργεί μόνο το καλοκαίρι.

Ηλιακός με έναν, ή δύο συλλέκτες;

Αν και σε πρώτη φάση όλοι μας θεωρούμε ότι ένας ηλιακός με διπλό συλλέκτη είναι καλύτερος από έναν ηλιακό με μονό συλλέκτη, εν τούτοις στην πραγματικότητα ισχύει μάλλον το αντίθετο, δηλαδή ο ηλιακός με τον διπλό συλλέκτη έχει πολύ κακής ποιότητας συλλέκτες.

Αν σε έναν ηλιακό π.χ. 150lt τοποθετήσετε δύο συλλέκτες πολύ υψηλής ποιότητας, ο ηλιακός αυτός δεν θα μπορεί να λειτουργήσει σωστά το καλοκαίρι, γιατί οι ισχυροί του συλλέκτες θα ανεβάζουν τόσο υψηλές θερμοκρασίες που μπορούν ακόμη και να καταστρέψουν τον ηλιακό μας αν π.χ. σε περίοδο υψηλής ηλιοφάνειας το καλοκαίρι δεν καταναλωθεί ζεστό νερό χρήσης τις ημέρες που λείπουμε σε διακοπές.

Επιλέξτε λοιπόν ηλιακό με υψηλής ποιότητας συλλέκτη (κατά προτίμηση με μόνωση πολυουρεθάνης) και όχι ηλιακό με δύο κακής ποιότητας συλλέκτες.

5. Μάρκα

Πριν επιλέξουμε ηλιακό, θα πρέπει να λάβουμε υπ΄όψη την παρεχόμενη εγγύηση και την αξιοπιστία και φήμη του κατασκευαστή.


Ηλιακός θερμοσίφωνας, οικονομία και περιβάλλον.

Ο ηλιακός θερμοσίφωνας είναι μια από τις πιο αποδοτικές συσκευές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και προσφέρει μεγάλη άνεση και οικονομία όσον αφορά στο ζεστό νερό χρήσης. Επιπλέον ο ηλιακός θερμοσίφωνας είναι ιδιαίτερα φιλικός προς το περιβάλλον, αφού τόσο τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή του όσο και το γεγονός ότι δεν απαιτεί ενέργεια για να λειτουργήσει δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον με διοξείδιο του άνθρακα.

Επίλογος

Πριν από μόλις μερικά χρόνια, ο ηλιακός αποτελούσε μια "πολυτέλεια" που δεν μπορούσαν όλοι να έχουν. Τα τελευταία όμως χρόνια, οι τιμές έχουν πέσει θεαματικά, και με τις σημερινές τιμές πετρελαίου και ρεύματος, η εγκατάσταση του είναι ιδιαίτερα ελκυστική επένδυση, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι ζούμε σε μια χώρα λουσμένη από φως.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου